Összefoglaló a Fesztiválról

 

 

Csütörtök este 19.00-kor megnyitotta kapuit a Budapest Bridge I. Nemzetközi Paralimpiai Sport Film Fesztivál, hogy vendégül lássa a parasportolókat, paralimpiai bajnokokat, az érdeklődőket, és természetesen a média képviselőit. Sir Philip Craven, az IPC elnöke elsők között érkezett. Az este két háziasszonya, Pásztory Dóra és Szily Nóra teltház előtt léptek színpadra. A Fesztivált Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyitotta meg. Ábrahám Attila címzetes államtitkár, a Nemzeti Sport Hivatal elnöke méltatta a paralimpikonokat, és köszöntötte a Téli Paralimpián résztvevő sportolókat.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnökének nyitóbeszédével folytatódott az este, melyben üdvözölte a kezdeményezést, hiszen ilyen Fesztivál még nem volt sehol a világon. Majd a két elnök, Sir Philip Craven és Nádas Pál oklevéllel jutalmazta a nemzetközi paralimpiai mozgalomban nyújtott kimagasló teljesítményükért Dr. Fejes Andrást, az első magyar paralimpiai érmest, Dr. Benczúr Miklósnét, az ELTE Gyógypedagógiai Tanszékének Adjunktusát, Dr. Plesa István ortopéd orvost, és Tauber Zoltánt, az első magyar paralimpiai arany érmest.

A nyitóünnepség zárásaként a vendégek megtekintették a Sun Dance Fesztivál nyertes filmjét, a Gyilkos labdát.

 

A Budapest Bridge I. Nemzetközi Paralimpiai Sport Film Fesztivált rengeteg érdeklődő látogatta meg második napján is.

Reggel 9.00-tól általános és középiskolás diákok rendhagyó osztályfőnöki órákon beszélgethettek paralimpiai sportolókkal Pásztory Dóra és Szily Nóra vezetésével. A sportolók megismertették a gyerekekkel a különböző sportágak szabályait, valamint meséltek hétköznapi küzdelmeikről. Az órákon a paralimpikonok közül többek közt Krajnyák Zsuzsa, Pálfi Judit, Jurák Andrea tőrözők, Szekeres Pál vívó, Navratyil Sándor monosíző, Nagy Bendegúz maratonista, Farkas László teniszező, Vincze Gábor judos, Sas Sándor erőemelő, és Orsós Zsolt, a csörgőlabda válogatott tagja vettek részt.

A fogadóban és szabadtéren is Ability Park várt mindenkire, aki szívesen kipróbálta a hátránnyal élők sport eszközeit, és megtapasztalhatta, hogy milyen nehézségekkel küzd, mondjuk egy kerekes székes, egy gyengén látó, vagy egyáltalán nem látó ember. A gyermekrajz kiállítás olyan jól sikerült, hogy 55 díjat osztottak ki, és a kiállítást meghívták Brüsszelbe, ahol az Európa Parlamentben kap helyet.

 

Pénteken és szombaton, reggeltől estig a vetítőteremben a Fesztiválra nevezett versenyfilmeket lehetett megnézni.

A látogatók paralimpiai fotókiállítást is megtekinthettek.

A parasportokat ezúttal közéleti személyiségekkel próbálhatták ki.

Hesz Máté, Benedek Tibor vízilabdázók, Epres Panni modell, Risztov Éva, volt olimpikon úszó, Vörös Zsuzsa öttusázó, Balanyi Szilárd, a Quimby Zenekar billentyűse.

Az Ability Parkban bátran vállalták a kihívást a kerekesszékes labirintuson, a vaksátorban, valamint a jelelésben is jeleskedtek.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke délelőtt két órás kosármeccset játszott több magyar paralimpikon társaságában.

 

Tovább